Jedne czekolady smakują nam bardziej, inne mniej. Nawet jeżeli są to czekolady o tej samej nazwie, na przykład czekolada mleczna. Jedne czekoladki są bardziej wyraziste, inne są jakieś takie nijakie. Z czego to wynika? Oczywiście, ze składu i receptury. Zdrowsze i smaczniejsze są polewy czekoladowe z dużą zawartością czystego kakao (minimum 70 procent). Cukier, użyty do wyrobu czekolady, nie powinien być rafinowany, a w składzie nie powinniśmy znaleźć uwodornionego oleju. Smak czekolady powinien być głęboki. Szukajmy zatem jakościowych wyrobów cukierniczych i zwracajmy uwagę na skład danego produktu!
W ostatnich latach, z naukowego świata, dotarła dobra wiadomość dla wszystkich czekoladowych smakoszy: czekolada jest zdrowa. Ale najzdrowsza jest czekolada gorzka o dużej zawartości kakao, jedzona w niewielkich ilościach. To ona zawiera korzystne składniki odżywcze, opóźnia starzenie, a w dodatku obniża ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Czekolada gorzka nie cieszy się jednak taką popularnością jak czekolada mleczna. Być może sama nazwa odstrasza. Skoro nazywa się gorzka, to pewnie jest gorzka jak gorczyca. Nic bardziej mylnego. Jej smak jest niezwykle treściwy i wyrazisty, ale na pewno nie gorzki. Amatorzy gorzkiej czekolady twierdzą, że czekolada mleczna im nie smakuje bo jest…za słodka.
Czekoladki reklamowe w polewie z gorzkiej czekolady to dobry pomysł. Nadzienie takich czekoladek i tak jest zazwyczaj słodkie, dlaczego by więc nie wypróbować takiego właśnie duetu? Zapytajmy w cukierniach, poszukajmy w sklepach internetowych i dużych hipermarketach. A może sami zrobimy w domu takie czekoladki reklamowe w gorzkiej polewie?
Jeżeli nie możemy znaleźć takich czekoladek, spróbujmy tych w polewie z czekolady deserowej. Co prawda polewa deserowa ma mniejszą zawartość kakao (powyżej 50 procent), ale efekt smakowy będzie podobny.
Czekoladki reklamowe w polewie z gorzkiej czekolady, docenią wszyscy ci, którzy dbają o swoją dietę i czytają etykiety, ale także ci, którzy lubią nowe doznania smakowe.
Pendrive z nadrukiem